Εύκολες συνταγές

Συνταγή γκρατέν μπρόκολου

Συνταγή για μπρόκολο γκρατέν

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η απολαυστική συνταγή Γκρατέν με μπρόκολο συνδυάζει την ομορφιά του φρέσκου μπρόκολου με μια κρεμώδη, τυρώδη σάλτσα και μια τραγανή επικάλυψη με τριμμένη φρυγανιά. Είναι ένα τέλειο συνοδευτικό που θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες και σίγουρα θα ευχαριστήσει τόσο τα παιδιά όσο και τους μεγάλους. Αυτό το ανακουφιστικό πιάτο συνδυάζεται καλά με ψητά κρέατα ή μπορεί ακόμη και να το απολαύσετε ως κύριο πιάτο για χορτοφάγους.

Συστατικά

<πίνακας>

Ποσότητα
Συστατικό

2 κεφαλές
Μπρόκολο, κομμένο σε μπουκίτσες

3 κουταλιές της σούπας
Βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλιτζάνια
Γάλα

1 φλιτζάνι
Τυρί τσένταρ, τριμμένο

1/2 φλιτζάνι
Τυρί παρμεζάνα, τριμμένη

1/2 φλιτζάνι
Ψωμάκια

1/4 κουταλάκι του γλυκού
Μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο

1/4 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού
Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη συνταγή για μπρόκολο, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:
– Σανίδα κοπής
– Μαχαίρι
– Μεγάλη κατσαρόλα
– Σουρωτή
– Ταψί
– Μπολ ανάμειξης
– Χτυπήστε με σύρμα
– Ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα
– Μεζούρες και κουτάλια
– Φούρνος

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C).
2. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει.
3. Προσθέστε τις μπουκίτσες μπρόκολου στο βραστό νερό και ζεματίστε τις για περίπου 3 λεπτά μέχρι να γίνουν ανοιχτό πράσινο και ελαφρώς τρυφερό.
4. Στραγγίζουμε το μπρόκολο σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε στην άκρη.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για μπρόκολο για γκρατέν είναι περίπου 20 λεπτά.

[Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans]

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Για να φτιάξετε μια πιο κρεμώδη σάλτσα, προσθέστε μια πινελιά μουστάρδας Dijon ή μια πρέζα πιπέρι καγιέν για μια λεπτή κλωτσιά.
– Για επιπλέον τραγανό, ανακατέψτε μερικά καβουρδισμένα αμύγδαλα ή τριμμένη φρυγανιά με τριμμένη παρμεζάνα και πασπαλίστε την από πάνω πριν το ψήσετε.
– Αν προτιμάτε μια πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα με χαμηλά λιπαρά και τυριά με χαμηλά λιπαρά χωρίς να υπονομεύσετε τη γεύση.
– Φροντίστε να δοκιμάσετε τη σάλτσα πριν προσθέσετε αλάτι, καθώς τα τυριά μπορεί να διαφέρουν σε αλμύρα.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
250

Πρωτεΐνη
12g

Παχιά
16g

Υδατάνθρακες
15 g

Ίνα
4g

Ζάχαρη
5 g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Αυτό το υπέροχο γκρατέν μπρόκολου μπορεί να σερβιριστεί κατευθείαν από το φούρνο, ενώ εξακολουθεί να φουσκώνει με γλυκιά γεύση. Μπορείτε να το γαρνίρετε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό για μια νότα χρώματος. Όσο για τις πλευρικές εναλλακτικές, συνδυάζεται καλά με ψητό κοτόπουλο, ψητή μπριζόλα ή ακόμα και μια απλή πράσινη σαλάτα.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να αποθηκεύσετε το γκρατέν μπρόκολου που έχει απομείνει, αφήστε το να κρυώσει εντελώς και μετά μεταφέρετέ το σε αεροστεγές δοχείο ή καλύψτε το σφιχτά με πλαστική μεμβράνη. Τοποθετήστε το στο ψυγείο, όπου θα παραμείνει φρέσκο ​​για έως και 3 ημέρες.

Όταν ξαναζεσταίνετε το γκρατέν, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C). Βγάζουμε το σκεύος από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να μην ροδίσει πολύ το πάνω μέρος και ψήστε το για 20-25 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το μπρόκολο είναι μια διατροφική δύναμη, γεμάτη με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος και καλίου. Η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, να προάγει την πέψη και να παρέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες.

Το τυρί, αν και είναι πλούσιο σε λιπαρά, παρέχει ασβέστιο, πρωτεΐνες και βασικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β12. Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών, ενώ η πρωτεΐνη υποστηρίζει την ανάπτυξη και την επισκευή των μυών.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για μπρόκολο, προτείνω να δοκιμάσετε αυτές τις παρόμοιες συνταγές:
1. Γκρατέν κουνουπιδιού: Αντικαταστήστε το μπρόκολο με κουνουπίδι και ακολουθήστε τα ίδια βήματα για να δημιουργήσετε ένα νόστιμο τυρένιο γκρατέν.
2. Γκρατέν κολοκυθιού: Κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες με μια κρεμώδη σάλτσα και από πάνω τυρί και μετά ψημένα στην τελειότητα.
3. Γκρατέν πατάτας: Ένα κλασικό αγαπημένο, σε λεπτές φέτες πατάτες με τυρί και κρεμώδη σάλτσα, ψημένες μέχρι να ροδίσουν και να αφρατέψουν.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η απολαυστική συνταγή για μπρόκολο Gratin αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ όπως ο Jamie Oliver και η Ina Garten. Η έμφαση που δίνουν στη χρήση φρέσκων, εποχιακών υλικών για τη δημιουργία γευστικών πιάτων έχει επηρεάσει την προσέγγισή μου. Επιπλέον, η γαλλική γαστρονομική παράδοση στα gratin χρησίμευσε ως βάση για αυτή τη συνταγή. Συνδυάζοντας αυτές τις επιρροές και προσθέτοντας τη δική μου ανατροπή, έφτιαξα ένα γκρατέν που είναι ταυτόχρονα ανακουφιστικό και απολαυστικό.

Τώρα, ήρθε η ώρα να κατευθυνθείτε στην κουζίνα και να ζωντανέψετε αυτή τη συνταγή με μπρόκολο Gratin. Απολαύστε τη διαδικασία δημιουργίας ενός πιάτου που θα δελεάσει τους γευστικούς σας κάλυκες και θα φέρει χαρά στο τραπέζι σας! 😊🥦

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button